понеделник, 5 септември 2011 г.

CONAN THE BULGARIAN (BARBARIAN) - 3 D



Не знам откъде да започна с този филм наистина... Добре де, нека бъде тривиално начало: значи новия Конан е тъп! Ама МНОГО ТЪП! Тъп в три измерения! Толкова тъп, че ми трябваха два дни да си събера мислите, за да напиша нещо. Ама като гледам, май трябваше още някой-друг ден да си отпусна. Защото такава тъпня, трябва да бъде оплюта с всички изразни средства, с цел да ви предпазя от безсмисления харч на 12 лв за кино, плюс евентулани разоди за пуканки и кока-кола, защото най-хубавото от филма са именно те. Ако все пак още не сте се минали да го гледате на кино, по-добре си вземете един пакет пуканки за микровълнова за левче, плюс едно шише кола за 2 лв и прочетете следващата стена текст – ще спрестите и пари и време.

И така да започваме:
Имало едно време някакъв континент – Аквалония ли беше, Атлантида ли беше – все тая. Та на този континент някой си цар имал маска, направена от кокаляците на девет броя велики крале. Като си сложел тая маска, ставал непобедим по неизвестни причини, затова просто го приемете като факт. Завладял този крал каквото има да се завладее, но само варварските племена му се опълчили и в крайна сметка го победили, като му строшили маската с брадва, докато му била на фейса. Всяко варварско племе взело по едно парче да го пази, за да не може никога повече злото да се надигне!

До тука – нищо ново – обикновено в повечето фентъзи произведения, винаги има някой счупен артефакт, който трябва да се сглоби пак, за да може главния герой да поеме трънливия път на адвенчър-куеста, събирайки със себе си куцо и сакато с „уникални” умения. Тук обаче режисьора (Маркус Ниспел) ме изненада (дали?) – Конан действа сам! Но за това – след малко.

Идваме в „наши дни”, когато от някъде се появява злодея Калар Зум (Стивън Ланг), познат ни като лошия полковник от Аватар, и разбира се иска да сглоби отново маската, търсейки парчетата едно по едно. Както вече се досещате, точно последното и най-важно парче се пази от на Конан татко му (Рон Пърлман), и както пак сами се сетихте, таткото е страховит бабаит със селскостопанска харизма (напишете в гугъл Рон Пърлман и цъкнете на изображения), който предстои да бъде убит, за да има за какво младия Конан да мъсти след това.

Конкретно мен, самото раждане на Коньо ме потресе и ме накара да спра да ям пуканки за няколко милисекунди. Значи битката е в разгaра си – клане в шибаното 3D. Бременната в девети месец майка на Кондьо се млати с космат селянин, който в крайна сметка я наръгва в корема. Ама явно я е ръгнал леко така странично, щото иначе щеше да утрепе бебока още преди да се роди, което щеше да внесе лек смут в сценария. И така майката пада, при което таткото се заема с нелеката задача да прави секцио с мръсен нож насред бойното поле. Явно има опит, тъй като с едно движение вади бебето на бял свят, показвайки го на майката, която го дарява със свещеното име Конан, след което умира, тъй като в сценария няма място за разпрани майки. Бащата надига ревящото, окървавено бебе над главата си и се дере: Son! I have a son!, на фона на биещи се селяни, които обаче проявяват някакво странно чувство за такт и точно в този важен за всеки баща момент - не го закачат. Следват гръмотевични звуци, които би трябвало да са музика, появяване на надпис КОНАН от нищото и метален съсък на меч, пронизващ буквите по дължина – филма на лятото започва!

В първия филм, майката на Конан беше декапитирана, а баща му изяден от кучета. Защо по дяволите сега е различно? Или това е друг Конан? Доколкото знам, Конан е само един! Да се покаже, че това НЕ Е римейк може би, а изцяло нов продукт? Е няма нужда! Предполагам, че след 10-на години, ако някой малоумник от Холивуд, пак се опита да изкара някой лев от мускулестата снага на варварина, майката ще бъде изядена от мечка, а баща му бутнат в пропаст... Както и да е...

Натам няма да разказвам сюжета с цел да не нараня евентуалните фенове на варварина, но пък няма как да не направя аналогия между първия Конан с бате Арни и сегашното недоразумение с Джейсън Маймуна... пардон – Момоа.
Арни беше тъп австриец, но с блестяща спортна кариаера зад гърба си, Момоа е тъп никой! Арни се стараеше, колкото и некадърен да беше, Момоа е просто некадърен. Арни говореше и все още говори със зверски акцент, но някак му отива, Момоа ръмжи гърлено като разгонен селски коч. Изобщо Арнолд наистина беше Конан, Момоа е селянин с меч. Като казах меч, да вметна – всички оръжия във филма са отчайващо бутафорни и грозни. Прословутия меч на Конан прилича на детска играчка от полистирол, нацапана с нещо кафяво, което трябва да е кръв.
Играта на Момоа е впечатляващо позьорска и бездарна. Много по-добре се представи като Хал дрого в Игра на тронове, може би защото за целия филма там имаше няколко реплики.

Вече спонемах, че злодея-маг е Стивън Ланг. Справя се човека, заработил си е хонорара. Но е далече далече от излъчването на Джеймс Ърл Джоунс в първия Конан. Същото важи и за целия останал кастинг – плоски и кухи персонажи, малоумни диалози, неубедителна игра, и т.н. и т.н.

Музиката на първия филм (автор Базел Полидурис) беше и си остава една от най-добрите филмови композици, галили някога моето ухо. Тази не е! Тази е някаква какафония от шумове с пресилено метално звучене от търкане на метал в метал. Има една сценка, в която Стивън Ланг порязва с нож на Конан възлюбената по гръдния кош, при което се чува звук на вадене на много дълъг меч от много тясна ножница....

Бойните сцени, заради които отидох да гледам филма, за заснети от отчайващо близък план и под безумни ъгли, така че нищо не се вижда. Или поне аз не видях. Скапаното 3D, допълнително насира положението, карайки те да си представяш какво точно се случва, на базата на предишен опит от подобни филми. Изкуствената кръв поне не е спестена, но за сметка на това е не на място и си личи, че е бутафорна. Ако трябва да направя някаква схема на филма, то тя е: 10 минути клане, 2 мин пряка реч, като за свежест към средата е вмъкната секс сцена (не очаквайте кой знае какво), за да не останем с грешното впечатление, че Кондьо е педал.

Заключение:
Не гледайте този филм! Намерете си стария! Този филм е напълно ненужен, и е гавра с една класика, доказала се с времето! А да, щях да забравя – сниман е в България, което ме изпълва донякъде с патриотична гордост. Пейзажните снимки на родните природни забележителности бяха снимани добре. Все пак, американците разполагат както с нужната техника, така и с нужните умения, за разлика от родните „кинематографи”. Не е зле някой някъде да се замисли, дали да не наеме снимачния екип на филма, да направи едно фото и видео ревю на милата ни татковина, защото в България в момента няма кой.

Толкова.

12 коментара:

  1. Ти си малоумен олигофрен. Абсолютен факт. Няма да ти обяснявам защо, понеже си прекалено тъп, за да ме разбереш. Ревюто ти е абсолютно малоумно. Точно като теб, и това е факт. Идиот.

    ОтговорИзтриване
  2. Май ти разбих тийн-вселената а?
    Съжалявам, истината понякога е болезнена!

    ОтговорИзтриване
  3. Не, олигофрен заспал, просто си написал толкова много откровени тъпотии, че не знам с какво право демонстрираш такова самочувствие. Пример:
    --------
    В първия филм, майката на Конан беше декапитирана, а баща му изяден от кучета. Защо по дяволите сега е различно? Или това е друг Конан? Доколкото знам, Конан е само един! Да се покаже, че това НЕ Е римейк може би, а изцяло нов продукт?
    --------
    Естествено, че не е римейк бе, смотан! Конан е създаден близо петдесет години преди Милиус да се изсе** върху него. Като ще ревюираш филм, да му се не знае, поне погледни ш*****та му страница в imdb.com. Е*ати. То бива тъпотия, ама...

    ОтговорИзтриване
  4. А на тебе като не ти харесва, си намери нещо друго за четене - примерно комикс ;)
    И не виждам какво общо има това, че Конан бил създаден преди 50 години?
    50 год. преди натоящата боза и около 25 преди 1-я Конан с Арни нали така? Конан се ражда веднъж! при условие, че преди 30 години се е родил по един начин, защо сега се ражда по друг? Или това сега е друг Конан?
    Айде да се замислиш малко преди да бръщолевиш глупости.

    ОтговорИзтриване
  5. Ти явно си съвсем бавноразвиващ се... В оригиналните истории - писани преди ОСЕМДЕСЕТ години, т.е. петдесет години преди 1982 година, за Конан се казва, че е роден на бойното поле. Конан, освен това - естествено, говоря за истинския Конан, а не за олигофрена, изигран от Шварценегер - никога, повтарям, НИКОГА не е бил роб, бутал някакво колело двайсет години, обучаван за гладиатор и прочее простотии.

    Конан е ВАРВАРИН - дивак, нецивилизован, научил всичко, което знае, сам, защото му е било необходимо, за да оцелее. Като малък получава някакво начално бойно обучение в Кимерия, обаче се откъсва твърде рано от там и продължава сам.

    Въпреки заглавието на филма от 1982 година, образът на Шварценегер просто НЕ Е варварин, просто защото "продукт на цивилизацията" и "варварин" се изключват взаимно.

    Истината е, че Джон Милиус и Оливър Стоун просто са се възползвали от популярността на комиксовата поредица, излизаща по онова време, и са откраднали името на героя, създаден от Робърт Хауърд, за да поспечелят парички от него. Иначе щяха да кръстят историята си по някакъв друг начин. Така и така тя няма НИЩО общо с историята на Конан. Арнолдовият Конан е ТОЧНО ОБРАТНОТО на истинския. Извършеното от Милиус и Стоун е престъпление, което трябва да бъде наказуемо.

    ОтговорИзтриване
  6. Е хубаво - 1я Конан бил по-измислен от 2я - голем прас, при условие, че иде реч за измислен персонаж по дифолт. Това не променя мнението ми, че Конан с Арнолд беше в пъти по-добър от настоящото дръвце с Момоа.
    А ти вземи малко си оправи речника - можем да си говорим и нормално, без пуберските ти прилагателни.

    ОтговорИзтриване
  7. Ако на един олигофрен никой не му каже, че е олигофрен, няма как да го разбере.

    А че можем да си говорим нормално - можем. Стига, обаче, да не беше написал ревюто с толкова високо, но неподплатено с нищо самочувствие. Да не говорим, че новият филм като цяло е много по-добър от стария просто като филм - главният герой може да си произнесе името правилно, злодеят има действителна мотивация, романтичната връзка е развита далеч по-правдоподобно, екшънът е много по-добре замислен и изпълнен, а ефектите са много по-адекватни на времето бюджета си - т.е. да, ефектите на стария бяха зле дори по стандартите на осемдесетте.

    А, да, и злодеят не е маг. Ама изобщо. Ти изобщо гледа ли филма, преди да го напишеш това?

    ОтговорИзтриване
  8. Значи досега проявих някакво търпение и пренебрегвах малоумните ти изстъпления, обиди и квалификации, но леко вече се оля! По твоята олигофренска логика, аз мога да те нарека идиот, и то ще бъде истина, защото някой ти го казва а? Очаквам и да го разбереш!

    Ще напиша ревюто както си искам, защото ТОВА е моето мнение за тази бълвоч, наричана от тебе „филм”! А доколко самочувствието ми е подплатено с нещо или не, ти няма как да знаеш, защото не ме познаваш, така че запази по-нататъшните си разсъждения за себе си.

    Новият филм е толкова по-добър от стария, колкото Трабант от БМВ! Точка!
    Главния герой не разбрах точно какво произнася, просто защото Момоа през повечето време ръмжеше като разгонен селски бик на къра.
    Действителна мотивация имат и двата Конана – с какво убийството на татето е по-мотивиращо от декапитацията на майката? Само че във втория всичко беше някак си плоско и двуизмерно (въпреки шибаното 3Д), докато в първия беше изиграно перфектно – и като заснемане, музика, актьорска игра – всичко.

    Екшънът бил добре замислен и изпълнен – да, направо невиждан! А реалистичен та дрънка – лапе на 12-14 години изби 4-ма възрастни воини само в гората с яйце в устата – поразително!
    Всичките бойни сцени бяха заснети под малоумни ъгли и кошмарни близки планове с цел да се засили драматизма, само че вместо драматизма ми се засили главоболието! През повечето време схващах какво се случва на базата на предишен опит...

    Ефекти? Пясъчните хора ли ти взеха акъла? Направо супер! Още ги сънувам и превъртам сцената отново и отново!

    Първият Конан е сниман преди 30 години и дори сега е на ниво! Айде да сме живи и здрави след 30 години да видим тоя дали някой ще го помни изобщо!

    Последно – ако искаш да дискутираме филми, оправи си малко езика. Следващият ти обиден пост ще го изтрия както и тези досега.

    ОтговорИзтриване
  9. Именно за това говорих. Обосновка - нула на квадрат. Точка ли? Това, което си написал за бойните сцени, например, е НАПЪЛНО невярно. Абсолютно напълно НЕВЯРНО. Не знам как точно стигна до този извод, обаче, първо, не са снимани от близо, второ, думата "кошмарни" няма никакво значение, трето, твоето лично главоболие няма никакво значение. И тъй нататък.

    За ефектите - новият филм за Конан е правен с джобни пари по съвременните стандарти на жанра. Филми като "Сблъсъкът на титаните", "Принцът на Персия", "Ван Хелсинг", "Карибски пирати" и тъй нататък. Въпреки това изглежда адекватно. Не изключително, нали, обаче адекватно, т.е. нормалният зрител не изпитва желание да брои пикселите на чудовищата, нали... Старият филм за Конан е един от най-скъпите филми на времето си - по-скъп е от "Междузвездни войни" и "Похитителите на изчезналия кивот", поне. Въпреки това можеш да направиш сам сравнението.

    По отношение на екшъна. Я погледни отново на какво прилича онова от 1982, ама си свали фенбойските очилца. Пълна ОТВРАТ е. Бавни, неикономични, зле изпълнени движения и т.н. Идиотската ката, която Бат Шварци изпълни с антлантския меч, например, беше имитация на иайдо ката. Ако не знаеш какво е иайдо - чичко Гугъл знае всичко. Само дето аз съм виждал демонстрация на съответното бойно изкуство буквално от половин метър. Самият аз в курса по бойни изкуства съм изучавал малко бой с меч - по-малко, отколкото ми се искаше, всъщност, но това няма значение. Мога съвсем спокойно да ти кажа, че дори най-зле владеещите меча хора, които съм срещал, биха накълцали Арнолдовия Конан на парченца без проблеми.
    Не така стои въпросът с новия, обаче, защото е доста по-бърз, използва доста по-добра техника, движенията му са в пъти по-точни и по-смислени. Като цяло един непредубеден зрител може да повярва, че вижда майстор на меча, а и фактът, че изглежда като истински варварски боец, за разлика от Арнолд, помага.
    Арнолд Шварценегер е стероиден мутант. По негово време стероидите не са били забранени и той се е възползвал. Резултатът са толкова огромни и тежки мускули, че буквално му пречат да се движи - даже за филма е трябвало да поотслабне. Това, че изглежда като бодибилдър, вместо като варварин, е едно. Липсата на "варварски" имидж се допълва и от липсата на белези, както и от гладко епилираните лице и тяло.
    Момоа, от друга страна, изглежда все едно си е направил мускулите в тренировки по бойни изкуства. В действителност се дължат на зверска диета и тренировъчна програма, но всъщност го докарва доста повече на боец. Освен това цялото му тяло е покрито с белези, включително и лицето. Неговият Конан е непрекъснато брадясал, нецивилизован, че и неепилиран. Именно това го прави да прилича на варварин.

    По отношение на дизайна на оръжията отново новият филм е на светлинни години по-напред. Антлантският меч на Арнолд е прекалено масивен, прекалено тежък, прекалено нефункционален, да не говорим, че близо една трета от острието му е просто неизползваема. Няма да намериш НИТО ЕДИН действителен меч, който да изглежда така, и това не се дължи на уникалността на дизайнера, а на некадърността му.

    И тъй нататък, че нямам време за повече.

    ОтговорИзтриване
  10. Предполагам си чувал за понятието сценичен бой? Ако не си, ще обясня – сценичният бой няма нищо общо с истинския, независимо дали става дума за филм с карате, мечове или автомати. Движенията в сценичния бой са изчистени, за да са максимално ефектни, с цел зрителя да види какво се случва. Преди много години, когато бях малък, за първи път отидох на някакво първенство по таекуондо в зала Универсиада, и останах много учуден от схватките между участниците. Разбираш – очаквах да видя ефектни ритници със завъртане стил Чък Норис и прочее. Тогава ми просветна, че киното си е кино – реалността си е реалност. В този ред на мисли е напълно логично катата с меча на батко Арни да е бутафорна и смешна. Движенията на Момоа наистина са по-динамични и по-верни, но това не означава, че не са сценични.
    Има и друг момент – киното на 70-те и началото на 80-те се отличаваше с т.нар. „бавно снимане”. Характерни бяха дълги статични кадри, в които героя да кажем мисли и не мърда, статично показване на пейзаж да речем и т.н. Тогава времената бяха други и някак си нещата не бяха толкова динамични, колкото днес. Конан 1 е по-скоро рожба на седемдесетарското кино с лек поглед към 80-те. Пак ги има всички тези статични шотове и похвати, но вече се усеща леко развитие в посока динамика. Затова и битките са бавни и непохватни. Спомни си боя с лазерни мечове между Вейдър и Оби Уан в 4-ти епизод на Star Wars и го съпостави с боя между Кеноби като млад с Дарт Мол в епизод 1.
    Толкова за техническата част.
    Да погледнем реализма на бойните сцени в двата Конана (доколкото го има) – дуела с мечове между Момоа и Стивън Ланг е доста динамичен, не отричам, но след като си запознат с техниката на бой с меч, сам се сещаш, че не е възможен. При такава динамика и скорост на ударите, такива чисти и ефектни парирания да речем, ако не са предварително режисирани, няма как да се случат. Безкрайните дуели винаги са ме отегчавали, точно поради тази причина. В реалността схватката трае далеч по-кратко и изобщо не е толкова ефектна. Справка – Седемте самураи на Куросава. Изобщо като говорим за сценичен бой с мечове, японските филми са самураи са най-близо до истината.
    Битките в Конан 1 – да тромави са и т.н., но са по-реалистични, точно заради това – там нямапе безкраен дуел и красив танц с безброй парирания и блокове. Движенията бяха елементарни и брутални – посичане, смърт – това е. Пусни си филма ако го имаш и погледни пак.
    Като заключение пак ще се повторя – айде живот и здраве след 30 години да видим кой филм ще се помни повече. Ако погледнем Imdb, стария Конан има рейтинг 6.8, спрямо 5.2 на сегашнния.;)

    ОтговорИзтриване
  11. Значи, отзад напред - първо за рейтинга в имдб.

    Рейтингът на новия филм беше умишлено смъкнат от феновете на Шварценегер. Твърде много от тях се хвалеха по различни чуждестранни форуми как са гласували за новия с 1, без дори да са видели трейлъра. Също така много от тях разпространиха фалшиви ревюта, написани, без да са гледали филма - само и само да не вземе да стане по-популярен от новия. Именно това е една от основните причини, поради които новият филм се провали така гнусно, въпреки че останалите продукти с марката "Конан" се продават повече от добре - говоря за книги, комикси, игри и тъй нататък. Разпространението на фалшиви рейтинги, фалшиви ревюта, фалшиви слухове и фалшив "word of mouth", комбинирани с некадърна рекламна кампания, просто убиха филма. А това е жалко, понеже този филм е доста по-близо до замисъла на Хауърд от преди осемдесет години.

    Що се отнася до бойните сцени - честно казано, точно в това отношение филмите рядко успяват да докарат нещо едновременно реалистично и приятно за окото. В самурайските филми на Куросава обикновено главният герой действа според идеала на Миямото Мусаши - един замах = един труп, и е майстор на съответното ниво. Виж, обаче, филма "Kill!" на Кихачи Окамото - там доста ясно може да се види разликата между майстора боец, който минава като ураган през противниците, и не толкова опитните самураи, за които гореспоменатият идеал е нещо непосилно, колкото и да се стараят.
    Бавните и тромави движения на Шварценегеровия Конан не са резултат на реалистичен подход, а - основно - на недостатъчната подготовка на Арнолд за бойните сцени. Виж ето този напълно реален спаринг с мечове:
    http://www.youtube.com/watch?v=AB--1OHW4Cw&feature=channel_video_title
    Както виждаш, двамата противници се дебнат непрекъснато, но когато се стигне до атака, е бърза, точна и яростна. Естествено, във филм подобно нещо ще е бая скучно, но все пак... Литературният Конан изрично е описан като бърз като пантера. Това е основната характеристика на бойните му умения. Точно това и исках да видя в новия филм и се радвам, че го видях.

    Впрочем, филмът е фрашкан с технически проблеми. Наистина. Говоря за грешки в монтажа и забравени ефекти основно. Честно казано, много странно ми се вижда това, че абсолютно нито едно от отрицателните ревюта не обърна внимание на това, въпреки че са очевидни за всеки, който гледа внимателно.

    Що се отнася до това кой филм ще се помни след трийсет години - днес филма от 1982 щяхме да сме го забравили, ако не бяха отаналите филми на Шварценегер - шедьоври като "Терминатор" 1 и 2 и "Зов за завръщане" или, най-малкото, смазващо забавни филми като "Командо". В този смисъл, ако кариерата на Момоа като екшън-актьор потръгне, нищо чудно след трийсет години неговият филм да се помни. А тя вероятно ще потръгне - предстои му главна роля във филм със Сталоун, най-малкото.

    ОтговорИзтриване
  12. Имдб споменах, за да се заям - всяко хлапе знае, че това не е мерило за нищо. Там всеки полуидиот може да пляска оценка, а е общоизвестно, че 80% от населението на майка Земя са точно такива.

    Лека-полека си идваме на едно мнение обаче, и разговора придобува смислен оттенък.
    Двубоите с меч винаги са ми били крайно интересни - фен съм на хладните оръжия по принцип. Не съм имал възможност да тренирам за съжаление, но някой ден може и да намеря време. Все пак имам някакава теоретическа подготовка, достатъчна за да не изпадна от разговора, та в тази връзка съм съгласен, че Арнолд си е австрийско дръвце, и подготовката му за филма не е била на ниво. Все пак има някакъв дървен чар този чичо, и филмите с него, колкто и да са наивни винаги ме радват. Спомена Командо, от което си правя извода, че си от мойто поколение, от което пък следва, че имаш нещо между ушите и това нещо не е вакуум.

    Момоа-та ше го видим занапред. Може би спрягат него за следващия Арни, след провала на онова недоразумение Скалата - времето ще покаже. Чакам напролет Игра на Тронове - втори сезон (оффф ма той пък умра и няма да играе...)- Ок, ше го видиме със Слай, каква ще я забърка.

    Не знам дали си чел другите опити за ревюта, ще се радвам ако коментираме някой друг филм - тоя вече го пишеме с отметка - обсъден.

    ОтговорИзтриване