понеделник, 5 септември 2011 г.

КАРИБСКИ ПИРАТИ 4



Съжалявам за лекото закъснение с анализа ми по въпросната творба, но пропуснах да гледам това нещо на кино по ред причини, които няма да изброявам тук. Преди няколко дни го мернах в ДВД формат из торентите, и разбира се надлежно го свалих.
В момента съжалявам, че си похабих диска...

Филма е плашещо малоумен! Толкова малоумен, че заспах 2 пъти, и за да се отбележа, че все пак съм го „гледал” - превъртях през кадър около половината.
За разлика от първите три филма, които наистина ставаха за гледане, макар и детски, този става за изхвърляне. Ама изхвърляне не просто на боклука, а изхвърляне с бейзболен замах, в миризливо блато, привъразан с камък, за да не може никога повече да види бял свят!
Разбирам пичовете от Дисни, и тяхното желание да правят пачка след пачка, но този път желанието им доведе просто до една полюция, под кодово име Карибски Пирати.
Крайно време е Джонатан Деп да разбере, че това заглавие е вече четен и употребен за анални нужди вестник, и че вече няма нищо оригинално в пиянско-клатушкащата му се походка, както и в малоумните хипер лафове, за които четох по форумите колко „свежи” били. Единственото свежо нещо във филма са надписите накрая, а единственото оригинално е, че Орландо Блум и Кира Найтли ги нямаше. Спомнете си, че в третия филм Орландо му извадиха сърцетупа и го затвориха в кутия, и само веднъж на 10 лета има правото да стъпи на сухо за да оноди Кийра. Трогателно, и съответно изчерпано.

За какво е разказва в четворката ли, ами сульо, пульо, атанас и аз тръгва да търси фонтана на младостта, за да може да има поне още две серии, от които Дисни да пълнят гуши поне още една петилетка. Епични корабни битки просто забравете, все пак нека не забравяме че почти половината бюджет отива за хонорар на Джакито Спароу, щото без него филма е за никъде. Към средата се появя стадо русалки, кастнати от някое модно ревю, но да видите цица забравете – филма е за деца все пак.
Пенелопе Круз в ролята на Радка-Пиратка стига може би дъното на кинокариерата си, но не за да се оттласне от него, а за да се зарови дълбоко в тинята. Не знам защо, но тази мома винаги ме е дразнела с излъчването си на селска тетка, като в кокнретния филм дори надминава себе си.

Режисьор е Роб Маршал, което едва ли някой го интересува, но го казвам ей така – за да напълня още един абазац. Защо точно автора на мюзикъла Чикаго се заема с режисирането на филм за "пирати" оставям вие да ми кажете, а резултата вече го видях.
Четвърта част на трилогията е излишен като лампа в кенефа на Стиви Уондър, и затова смятам да не губя повече време за неговото оплюване.

Няма коментари:

Публикуване на коментар