четвъртък, 24 ноември 2011 г.

АРЕНА

Arena_DVD_COVER.jpg



Отдавна не бях писал ревю, може би защото не намирам време да следя последните холивудски говна, които ни заливат ежеседмично, но точно това творение някак си ми се наби в очите, тъй като ако на някой все още не му е ясно, съм голям фен на всякакви кланета и брутализми. Бях почти 99% сигурен, че филма ще е провал и той наистина е такъв с главно „П”.
За какво става дума:
Недалечно бъдеще, или настояще (who cares), някакъв негър с позивна Логан (Самюъл Джексън) спретва гладиаторски битки, излъчвани в реално време, за да могат уродите по цял свят да изпадат в душевни оргазми, гледайки как двама малоумници се разфасоват на екрана с брадви. Не че това не сме го гледали вече поне няколко пъти – спомнете си Геймър с Джералd Бътлър преди две години или малоумната поредица за един затвор, на която дори не мога да се сетя името в момента – помня само, че се гонеха с някакви коли и се стреляха с гатлинги. Както и да е, продължаваме натам:
Лирическия герой Дейвид Лорд (Келан Лутц), е фелдшер, който работи като пожарникар (Wtf?), има си приятелка – Нина Добрев (хехе – българска следа), и тя е бременна. Случва се обаче дебилна катастрофа, при която умират всички без пожарникаря. Вследствие на случката, той се отдава на бесни запои по мексикански вертепи, където бива измамен от мадамата Мила (Катя Уинтър) и вербуван против волята си да участва в арената, където за да не бъде заклан, трябва да трепе наред. Отначало разбира се той не ще, поради което отнася няколко кубика бой, плюс няколко мегавата ток, след което нещата идват по местата си.
Това е.
Натам мисля, че и дете със синдром на Даун може да разкаже какво следва.
Режисьор е Lonah Loop (пиша го на английски, защото не знам как да го напиша на БГ, без да ми се смеете), който дава всичко от себе си да направи кървав спектакъл, и донякъде успява – бойните сцени са доста брутални, на места отвратителни, за което филма си има червена точка 18+. Провала идва главно от изтъркания вече сюжет, бездарния сценарии и аграрното присъствие на главния персонаж Келан Лутц.
За актьорска игра трудно може да се говори, при условие, че през половината време Лутц реве от болка, щото го бият, а през другата половина се дере, докато разчленява поредния изрод. Не знам от къде го изкопаха това момче, но отдавна не бях виждал толкова селскостопанска харизма, концентрирана в един персонаж – ето за какво говоря:

Прикачени файлове:
Lutz.JPG


Катя Уинтър пък се опитва да се наложи във филма още на десетата минута, като се съблича чисто гола – явно това е начина да се кажат много неща и още повече да се покажат. С развитието на фабулата, нейната героиня претърпява морална трансформация, гледайки страданията на бедния селянин, която обаче няма как да бъде убедително пресъздадена с еднакво изражение на лицето във всички сцени. Иначе за физическо присъствие от мен има 6+
Нина Добрев успя да умре след няколко реплики, от които става видно, че го говори перфектно английския, така че тя не се брои в сметката.
За Самюел Джаксън няма какво да кажа, освен, че явно е решил да трупа бройки в затихващата си вече кариера, като се снима във всеки втори боклук.
Реализъм – ами... хм... няма такова нещо. Изобщо не знам за какво го споменах. След толкова бой по муцуната, плюс геройски порезни рани по целия торс, нашия герой все още стоеше на крака, даже имаше сили в почивките да се търкаля с по две мадами в леглото.
Самите битки са добре направени, въпреки че са безобразно клиширани. Напрежението е нулево, а удоволствието да гледам подобно нещо, мога да сравня с удоволствието от ходене до тоалетна на централна гара.
Като цяло, поредното недоносче, което след 6 месеца никой няма да помни. Само аз ли надушвам, че киното буксува и то яко?

Няма коментари:

Публикуване на коментар