вторник, 1 февруари 2011 г.

Здрач сага

Здравейте отново с поредния ми нескопосан и крайно субективен филмов анализ. Тук ще се опитам да споделя, какви смесени чувства ме обзеха, докато гледах култовата тийн сага за трупове, животни и неориентирана кифла – „Здрач”.
От сега съм длъжен да предупредя, да не се засягате от нецензурни думи, които ще използвам на места, за да подсиля ефекта от написаното, защото гледайки този шедьовър без да псуваш е все едно да чистиш кочина без да се нацапаш.
Много обичам да се навъртам в книжарници, особено напоследък, понеже в книжарниците освен прашасали книги, които никой не купува, започнаха да се продават филми, модели и всякакви други интересни джунджурии. Нямаше как да не ми направи впечатление рекламата на този филм. То не бяха плакати, тениски, значки, триизмерни обложки и какво ли още не, само и само да накарат поредния юноша бледен да сдаде кътаните 20 левчета, за да може да гледа Бела (Кристин Стюарт) как се чуди на кой първо да пусне аванта: на бледия педал-интелигент Едуардо (Робърт Патисън), или на агресивния Алфа-педал Джейкъб (Тейлър Лаунтър).
Няма да анализирам епизод по епизод, защото всъщност гледах само 2 и 3 (нямам сили за първата), по-скоро ще се плъзна по повърхността на цялостната концепция на пубер-сагата:
Според мен този филма има неистово хомо-излъчване! Дори това е намекнато с нескопосаното лунно затъмнение в началото на 2ра част, когато на началните кадри се показва луна, която постепенно се затъмнява, за да премине в „Новолуние”. Красиво наистина, но все пак сянката на Земята, която закрива Луната при Лунно затъмнение се движи отляво-нядясно, а не обратно, тъй като Луната се движи обратно на часовниковата стрелка. В случая може би режисьора прави тънък намек, че предстои филм с обратни елементи...
Та нека разкажа с думи прости сюжета на този епос: Имало едно време една неориентирана тинейджърка на име Бела, която по незнайни прични (щото не съм гледал 1ва част) се влюбва е красив, блед момък Едуард, който обаче е вампир. Вампир бе – от ония дето смучат кръв, и бягат от чесън, кръст, дневна светлина и светена вода. Да но Едуардо е над тия неща и спокойно си кара джипа под топлите лъчи на Слънцето, без да го е еня, какво ни възпитава Холивуд за вампирите толкова години досега. Не мога да проумея по каква причина Патисън успя да се превърне в момъка-блян за милиони 12 годишни момиченца по всички земни кълбета, но явно не е с актьорското си майсторство определено. За по-наблюдателните люде, искам да напомня, че същия този чвор се появи и в Хари Потър – волуме 5, където успя да играе също толкова дървено, както и тук. Празен поглед вперен в нещо някъде там и замръзнало лице, без всякаква емоция – явно така се играе гръцка статуя, браво, но тук имаме драма – влюбен вампир представете си.
Кристин Стюърт (Бела) от своя страна успява да докара две мимики: мигане на парцали и преглъщане с „чувство” и унесено облизване на устни. Понякога обаче една от двете мимики е не на място и това всява объркване в зрителя, който изпада в почуда – „’кво стаа тука бе деба!” З съжаление тук я няма Джуди Фостър (Паник стая) да оправи бъркотията в сцените, и оставена сама на себе си, Стюърт вместо съпричастие, успя да събуди в мен само гадене и псуване на ум.
И така Бела и Едуардо са безумно влюбени един в друг и Бела иска да бъде овампирена, за да може вечно да бъде до мъжа на живота си – и в радост, и в мъка. Едуардо от своя страна се дърпа и не иска да я обезкърви, защото така тя щяла да изгуби душата си, или някаква подобна дивотия. Изобщо много мъка има по тоя свят колеги, много! В един момент се случва инцидент, и Едуард заминава надалеч с намерение да не се върне повече, защото не иска Бела да пострада заради него...

След като се върнах от тоалетната, филма продължи и видях, как Бела се беше самовглъбила за няколко месеца, колебаейки се дали да си пръсне главата на тате с пушката, или да се метне от нещо високо върху нещо твърдо.
Точно в тоя момент се появява фитнес маниака Джейкъб, който при първия удобен момент си свали тениската, за да можем да видим ползите от вдигането на тежки метали. Не искам да описвам актьорските умения на Джейкъб, а и как да ги опиша, като той през повечето време беше полугол по дяволите. Че и мотор караше. Та именно тоя момък, успява да извади Бела от дупката, в която тя сама се беше закопала и да я върне към живот. Дори първата реплика, която Бела казва на Джейкъб е „Hello, biceps!” - какво да говорим повече...
И така, бабанката Джейкъб, постепенно хлътва по бледата провинциална девойка, и без да се бави й прави предложение, но бива отрязан като кисела краставица във фоайето на едно кино. Оказва се, че Бела все още обича Едуардо, и е готова да го чака цял, повтарям – цял живот! Каква драма! Какъв възвишен пример за вярност и преданост към един труп! Бесен, че Бела не му е пуснала, Джейкъб отива да живее в гората при стадо полуголи педерасти, защото освен, че е як като бик и почти толкова умен, момъка е и върколак! Тук вече Холивуд се придържа към учебниците – върколаци и вампири са във вековна война.
С гузна съвест, Бела намира Джейкъб и се опитва да му обясни, как вътрешно се разкъсва и бля бля, но след няколко малоумни реплики под един проливен дъжд, Джейкъб къса с нея.
За да ви спестя повече четене на простотии, ще предам накратко какво става по-натам: Едуардо все пак се завръща – така де, толкоз драма и поне да не бодне мадамата – аре моля ви се, може да е вампир, ма да не е прост! Джейкъб, като добро куче намира в себе си сили да прости, и да се опита да разбере склонността към некрофилия на възлюбената си. Бела все така не може да избере, кой точно от двамата да й го сложи – и така минава цялата трета серия, а предстои четвърта, където е официално обявено, че ще има най-после секс сцена! Ето – това чаках през целия си съзнателен живот!
Специални ефекти във филма не търсете – такива има, но са на ниво ТВ сериал от 90те. Ще кажете, че филма акцентира върху пуберската драма и ефектите са на заден план, и ще бъдете прави. Именно това прави филма още по НЕ-гледаем. 2012 от към сюжет беше гола вода, но поне изплакнахме очите с армагедонски пейзажи, а тук...
Като заключение:
Явно авторката на 4те книги „Здрач”, се е опитва да повтори успеха на Роулинг с Хари Потър. Като гледам нарастващите приходи е на път да успее. Явно бледите и колебливи педерасти са на мода в момента, и дори успяват да отвлекат вниманието от куция сценарии, и закърпения сюжет. Няма да се учудя, ако след последната – четвърта част, вземе че се появи пета. Но това си е стара холивудска традиция. Спомнете си перфектният и завършен епизод 1 на Матрицата и двете последвали недоносчета. А се носи и слух, че се снима 4та част...
Та с две думи – не гледайте този филм! По-добре си пуснете Зомбиленд с Уди Харелсън! Там има зомбита, кръв, рахитичен геймър, селянин с джип, готина мадама и щипка аграрен хумор, но е в пъти по-добре да си убиете времето с него, отколкото с бозата Здрач.

Няма коментари:

Публикуване на коментар