събота, 19 февруари 2011 г.

FASTER "Безпошадно"

А сега е време за последния мега екшън, с участието геологическото образование: Скалата!

Филма се нарича „Faster”, но кой знае защо е преведен „Безпощадно”, може би защото е безпощадно тъп... нямам идея. Естествено, стане ли дума са Скалата трябва да очакваме монументален екшън с геологически мащаби, но кой знае защо тук не е така.

За какво става въпрос: още в първия кадър ни е показан могъщият гръб на Дуейн Джонсън, с цел да разберем, че с тоя батко шега не бива. Осъден за 10 години по неизвестни засега причини, камерата го хваща в мига на неговото освобождаване. Въпреки това, баткото гледаше толкова зло, че просто не мога да си представя как ли е гледал когато са го вкарвали на вътре... За момент имаме стоп кадър и на екрана се изписва позивната “Driver” – ще рече грамадата е бивш шофьор на банда отрепки, обрали банка. Честите погледи на героя към черно бяла снимка, на която е изобразен самия той, плюс още един подобен нему тиквеник, дават да се разбере, че този човек (от снимката ) му е доста близък, и може би е убит, както и се оказва в последствие.

Оказах се прав – човекът от снимката е брат му, предаден и брутално заклан пред очите му от неизвестен лош негър. След успешния обир, групата е предадена от някакъв си информатор на полицията, след което е хваната по бели гащи в някаква къща и методично изпозастреляна. Скалата получава куршум в кратуната, но явно това е повече от недостатъчно да спре мъж като него.
И така след 10 години, прекарани на топло, нашия човек определено има за какво да мъсти, и започва да го прави в момента на излизането си от затвора. Още от портала се впуска в няколко километров спринт до местното гробище за коли, където го чака бранд ню возило, барабар с черно кожено яке и револевера от постера вътре. Добре оборудван, Скалата започва справедлива вендета, елиминирайки един по един лошковците, били така неблагоразумни да се забъркат с него. Няма да описвам подробно сцените на насилие – не са нищо особено. Ако очаквате хватки като „задушаващо тръшване” или „натиска на Скалата”, ще останете разочаровани. Всъщност ръкопашния бой е сведен до екзистенц минимума, с изключение на битката с лошия негър в кенефа на един бар, но пак е трудно да се нарече бой, защото негъра беше с нож, а Скалата с шило за трошене на лед, като цялата сцена трая около 20 секунди. Оказа се обаче, че с хладно оръжие не е толкова начетен, колкото с пистолет, та се наложи после да доубива негъра както си му е редът.

Докато Скалата налага справедливост обаче, по петите му е насъскан наемен убиец с комплекс на себедоказване, тъй като като малък е бил трудно подвижен. Въпросният тип живее идилично с красивата си руса приятелка Лили, като по цял ден практикува Йога и стрелба по шишета. Убиването на хора е нещо като негово хоби, и пича си има серизно оборудван гараж с всякакви огнестрелни оръжия плюс сребристо ферари, с което парадира стил. Няма да ви светна какво ще стане по-натам, защото няма да е интересно ако решите да гледате филма. Ще вметна само, че към края Скалата пак е гръмнат в тиквата и пак оцелява!!! Така е то...

Сцената която адски ме вбеси и ме накара да паузирам филма, за да изпуша една цигара на балкона е, когато Скалата се докопва до един от виновниците – разкаял се негър, станал пастор, проповядващ колко е хубаво да се прощава. И разбира се не го убива! Е айде стига бе драги зрители! Значи какво се получава? Единствено вярата в бога е достатъчна да те отърве от справедливия гняв на Скалата така ли? Напълно излишна религиозна вметка във филм за мускулеста буца, която първо стреля, после пита, а като не и хареса отговора пак стреля.
Нека отбележа и участието на Били Боб Тортън във филма – той играе деградирало ченге-наркоман, което се заема със скалния случай. Еми така става то, като изтървеш жена като кака Джоли...

Заключение – филма става за един път. Земеделски екшън, правен явно с цел реклама на стероидното скално туловище, няколко дървени престрелки и абсурдна гонка с коли. Няколкото хед-шота, които Скалата направи с револвера ще останат може би най-запомнящото се в лентата, въпреки, че вече съм се нагледал на доста такива, и честно казано, поредната пробита кофа трудно може да ме впечатли.

Няма коментари:

Публикуване на коментар