четвъртък, 22 ноември 2012 г.

Act Of Valor



Изображение



Айде поредния “Good To Go” филм, който се прецаках да гледам, от интерес към американска военна техника. Видях два Чинука, два Сий Хоука, една лодка и самолет. За без пари толкоз!
Още като прочетох резюмето ми стана ясно, че иде реч за нещо подобно на френската тъпня Special Forces, която гледах преди време. Само дето тука спасиха агент на ЦРУ, поразително приличащ на Ева Лонгория (ама не е тя), а франсетата спасиха журналистка, приличаща на Даян Крюгер, защото си беше самата тя.
Освен това, явно американците по-ги бива в подобни операции, щото дадоха само 1 жертва + 1 ранен в окото, за разлика от Жаметата, които ги изпотрепаха един по един в епични планински битки. До тука има реализъм де, все пак нека отбележим, че петлите имат брой спечелени войни точно нула – справка Гугъл. Пресен пример – Ардените. 

И така сюжет:
Агентка под прикритие е разкрита и измъчвана с тупаници + бормашина, да каже къде са партизаните. Тя е корава и плюе на врага в лицето. В резултат на това, някой някъде там горе, прекъсва съвместния семеен пикник на група ветерани с огромен опит, които се сбогуват с половинките и наследниците си в няколко куцо заснети сцени, на фона на патриотична тръба. Актьори не искам да изреждам – неизвестни са. Режисьора поне за мен също. Сценария е явно съвместно творение на НАТО, Пентагона, ЦРУ и прочее трибуквия, за които се сетите, така че също го пропускам.

Да продължим с драматичния сюжет.
Тюлените скачат с парашути, спасяват агентката, която е деформирана след толкоз много бой, следва бягане с пикап, чиито заден капак спира куршуми от АК 47 – нормално. Имаме и снайперист, който покриваше целия периметър, и който не видя, на него не заби хедшот точно в средата на челото. Няма залягане, няма криене зад варели, няма пълзене – бам – фрагче! 

Цялата работа пък се въртеше около зъл терорист-психопат, който се докопа до мега бомба под формата на жилетка с керамични топчета, създадена от руски зъл гений. Идеята беше тези жилетки да се облекат от рандом на брой терористи-камикадзе, които да се самовзривят по американските молове в пиков час. Това трябва да доведе до икомически колапс на Великата Нация и т.н.

Да но тук се намеси отново гореописаният отряд тюлени, които без много приказки изпотрепаха де що терорист видяха, като сгащиха в Мексико. 
Няколко детайла:
Инфилтрация на обект: Go Go Go! Clear! Next! Clear! Check! Clear! – общо взето това бяха диалозите + бащински глас зад кадър в началото и края на филма, за който ще ви кажа след малко. Един от командосите обаче по случайност пое от 10на метра ПРГ ракета, която не се взриви! Дефектна руска техника – кво да се прави. Резултата: командоса пада, става, взима ракетата в ръце и казва нещо от рода на: „Баси здравата жилетка!” ...
Друг случай – американски патриот със сетни сили пълзи и стреля по лошите терористи-камикадзета. Изпразват му цял пълнител АК 47 от упор, но го целеха предимно и само в жилетката. Оживя!...
За да се засили драмата имаше и саможертва – един от отряда – тате с проекто-бебе, се метна по корем върху граната, за да спаси отряда, Герой! Та това беше и американската жертва от цялата патаклама. Интересно – оказва се че граната-лимонка е по-мощна от ръчен противотанков (наблягам на противотанков) гранатомет!

Следва безумен край, в който съпругата на самопожертвалия се герой, чете на едногодишния му син заветното писмо на тате, което съдържа пламенни слова, как малкия да не го е страх от смъртта и да си живее живота, служейки на нацията, и ако е необходимо да го даде!
А да – на погребението му - жената получи две знамена – едно от признателна Америка, другото Героя си го носеше в джоба на всяка мисия...
Финален глас зад кадър (на Героя) и филма свърши!

Какво да ви кажа... мащаба на тази патриотична тъпотевина е съпоставим единствено с този на френската такава. Не мога точно да кажа кой е по-тъп, защото и двата се борят със зъби и нокти за 2то място в класацията „Глупост на годината”. (първо не заслужават дори в тая класация). Може би американския е една мини идея по-реален като тактическо провеждане на операциите, и въпреки гореописаните сценки, престрелките донякъде бяха реални.
Имаше сцена с гатлинг от лодка, който попиля два джипа с лоши – спокойно можете да гледате само нея и да спрете филма, защото вече ви го разказах.

Няма коментари:

Публикуване на коментар