четвъртък, 22 ноември 2012 г.

GAME OF THRONES – Seson II




Изображение

Ето че изгледах дългоочаквания втори сезон на сагата и да ви кажа – малко са ми смесени чуствата...
Не към книгите – нееее, книгите са перфектни! Явно обаче момците от HBO се поосъзнаха какво точно са се наели да филмират и като цяло целия втори сезон беше една лека крачка назад и у лево...

Сега малко по-подробно:

Какво ми хареса:
1. Играта и образа на Тирион Ланистър! Това джудже ме радва максимално, и всеки кадър с него е просто едно визуално и драматургично съвършенство! Няма да се учудя ако близките на актьора вече му викат Тирион и в реалния живот. Такова влизане в роля рядко може да се види и силно се надявам в сезон 3 да не окастрят сцените с него.

2. Представянето на личната драма на Теон Грейджой. В книгите Теон е представен като едно нагло и тъпо копеле, но във филма сценаристите ни показват защо това е така. Неусетно ми стана симпатичен донякъде, защото може би успях да се поставя на негово място.

3. Церсей Ланистър – перфекнта игра на мадамата! Толкова е гадна, че ти е кеф да я гледаш. Като особено отвратително ПТП, от което не можеш да извърнеш очи, защото хем знаеш, че е гадно, хем искаш да видиш докъде може да понесеш.

4. Сцените между Тивин Ланистър и Аря Старк като негова прислуга. Въпреки, че тези сцени ги няма в книгите, бяха добре вмъкнати и логични.

5. Много добър каст на: Сир Давос (луковия рицар), Станис Баратеон, Бриен, Марджери Тирел, Игрит и Мелисандра. И не само добър кастинг но и много добра игра от гореизброените.

6. Визията на белите бродници е покъртителна + зомбитата в епизод 10! Браво! Нагнетиха напрежението доволно добре, така че да тропаме с крака в нетърпение за сезон 3.


Какво не ми хареса:

1. Преиначаването на книгите с цел спестяване на бюджет! Значи или правиш мащабна и скъпа продукция, или бегай снимай документални филми за малцинствата! Няма среден път! Не може хем кеф, хем без пари! Книгите са наистина перфектно написани и логически издържани. Всяка промяна в сценария и сюжета води до мръщене на вежди и тихо псуване на ум.

2. Битката за кралски чертог беше импотентна и куцо заснета. Като оставим настрана няколкото добри удара на Сандор Клегейн (Хрътката), цялото нападени и тактика на Станис беше като опит на полуидиот да вземе матура.

3. Плачевна Денерис! Освен, че някой хитрец е решил да окастри с тъпа брадва повечето неща, самата Денерис се представи като сърдита учекичка, тропаща с краче: „Дайте си ми драконите и пуснете ме да вляза, щото съм Таргариен”. В книгите Денерис израства от глава на глава, в Сезон 2 обратното – вдетини се.

4. Неубедителен Джон Сноу. Това момче се нагърби с наистина тежка роля – признавам. Но трябваше просто да поддържа нивото на сезон 1 – тук се поизложи. Но вината не е толкова негова, колкото на чичковците, които са пипали сценария с мазните си ръчички за да спестят някой-друг долар.


Защо трябва да се гледа:

Защото въпреки кусурите, които изброих, и тези, за които не се сетих, филма си остава хубав и доста смислен. Въпреки ограничения бюджет, е правен с мерак и повече внимание към детайла от много скъпи продукции, които са просто красива опаковка с кухина вътре. Филма, както и книгите карат да мислиш за тях, дори когато не ги четеш.
Произведение, от което може да се научи нещо е особено ценно в днешното време на три-де ефекти и безумни продукции за титани версус педерасти.

Така че – който не го е гледал – да поправя грешката си, а най-добре да изчете петте излезли до момента тухли!

Няма коментари:

Публикуване на коментар