четвъртък, 22 ноември 2012 г.

PROMETHEUS



Изображение

Здравейте отново малки и големи киномани! Бях на море – върнах се – всяко нещо, дори хубавото има край! 
Естествено няма да седна да ви разказвам под какъв ъгъл си топнах дупето в басейна, нито пък колко на брой вълни се разбиха в широкия ми гръден кош. Сядам да споделя с вас, преживелицата ми около настоящия холивудски мега-хит ПРОМЕТЕЙ!

Този път ще започна малко по-отдалече, а именно къде гледах филма – лятно кино в Китен! Не ходете там колеги! Лятното „кино” представлява двор, ограден с тухлен зид, варосана бяла стена за екран и седалки с форма на писоар. Трийсет минути седене в подобна седалка ми бяха достатъчни да разбера какво е стол на мъчението – нали знаете – имало едно време в средните векове, едни столчета с разни бабуни, където те връзват, та да не можеш да мърдаш, и след има-няма 3-4 часа ти се разплаква майчицата.
Другото забавно беше, че явно в Китен не за чували понятието амфитеатър (демек всеки следващ ред да е малко-по високо от предходния), така че като седне някой дългуч като мене в средата, да може и хората зад мен да видят нещо от филма. Няма братче – пода беше по-плосък и от маса за билярд! Добре че съм дългуч – да му мислят останалите!
Озвучаването беше на ниво пионерски лагер от 80-те – демек две колони незнайна марка пред стената (екрана), а някой акустичен гений ги беше събрал една до друга в центъра пред „екрана” за по-пълен долби-съраунд ефект!
А накрая най-забавното – за това „удоволствие” ми взеха цели 8 лв! Колкото в Арена! ‘Щото филма бил ТриДйе! Мургав сънародник от малцинствата на входа ми подаде мазни очила, които след около 10 минутно търкане с мокри кърпи, салфетки и други пособия добиха що-годе нормален вид, и аз можех да си ги сложа, без да рискувам да лепна глаукома или перде на окото.

Сега за филма:
Режисьор не кой да е, ами самият Сър Ридли Скот. За „разбирачи” като мен е достатъчно само това име, за да си счупят краката към киното, но тоя път си счупих и главата. 
От тука надолу, който не е гледал филма, а иска да го гледа по-добре да не чете, щото ще спойлвам!

Начални кадри с убийствени водопадни пейзажи, и някакъв блед бабаит, който изпи нещо черно, след което се разложи на ДНК молекули и се вля във водоема – даден е летящ старт на живота на земята. 
Много години по-късно – 2096 ако не ме лъже паметта, група археолози намериха пещерни рисунки в далечна шотландска майна, и решиха че тук се крие Отговора на Вечния Въпрос за Живота, Вселената и всичко останало! Защото подобни рисунки (същите едва ли не) ги имало при всички древни цивилизации, и следователно това никак не е случайно. 

И така – построен е кораб – Прометей, който пое на далечна мисия да се срещне с нашите създатели, които доколкото схванах май се намираха не само на далечна звезда (логично) ами и звездата им е в далечна Галактика! Тук идва първия потрес – в момента сме 2012та, а сме кацнали само на луната, която – я къде е. Ако решим в момента да пратим кораб с наличните технологии до най-близката звезда – Алфа Кентавър (около 4 светлинни години), то кораба ще пътува около 50 000 години. К'во да се прави – звездата далече, ние бавни – такива нещица.
Излиза че за има-няма 90 години прогрес след 2012, човечеството МОЖЕ вече да достигне съседни галактики! Е добре – дано да е тъй – да сме живи и здрави да го видим!

Да се върнем обаче на сюжета – някак си преглътнах гореописаното – карай да върви – дай натам да видим к'во ще стане ('баси седалките не е истина) – стигнаха планетата, кацнаха и то точно пред нещо като купол-пирамида, който се оказа кух! Естествено го намериха случайно – летяха си нали, търсейки място за кацане и хоп – ей го е – извънземна структура. При това куха и пълна с артефакти!

Моментално бе сформиран екип от надъхани пещерняци, биолози, спелеолози и всякаква научна паплач, които въоръжени с фенерчета се впуснаха из коридорите на извънземния монумент. 
Цялата мисия е финансирана от някакъв дядо, болен явно от рак, и един вид, това е неговият билет за безсмъртие – така де – щом „онези” за ни създали, колко му е да му набият един рестарт, и дъртото пак да хукне по курви ;)
Представител и главен надзирател на Некролога беше Чарлийз Терон, която играеше като робот, по-добре от самия робот във филма. Робота във филма се играеше от човек де, ама Терон беше по-добра, въпреки че не беше робот, щото се изчука с капитана-негър, ама това не го дават. Обърках ли ви – няма значение – караме натам: 

Екипа от учени-ентусиасти в крайна сметка намери някакъв декапитиран юнак, така бая на ръст – мъжага, при което двама от екипа, решиха, че това не е за тях и подпалиха джапанките! Завиден кастинг бих казал – изпращаме представителна извадка на човечеството да се срещне с нашите създатели на уникална по рода си мисия, обаче половината са някакви олигофрени, които при първия труп на извънземен, па макар и той на 2000 години, бягат! Не знам кой го измисли това, дано да не е сър Ридли Скот, щото много ми пада в очите!

Останалите обаче, зарязаха двамата самоотлъчковци, и решиха да проучат трупа, който толкова ги изплаши, като му вземат главата на кораба за лабораторно човъркане. Да ама ги застигна локална пясъчна буря, която въпреки, че по думите на капитана-негър разви 200 км/час и из въздуха летяха павета с големина на юмрук, стъклените шлемове на смелите астронавти останаха цели! Криво-екипа докуцука до кораба майка минус онези двамата калпазани, които се загубиха в лабиринта от коридори. На молбите им за помощ по радиото, капитана само скръсти ръце и каза: Докато не премине бурята ТАМ ще стоите! Точка! 

Нататък нещата се задействат малко по-бързичко ( а и на мен взе да ми омръзва да пиша – в крайна сметка, що да съм само аз преебан – гледайте го), оказа се, че в тази извънземна структура, все пак има живот, под формата на черна слуз, разбира се злонамерена, която налази изоставените двама. От слузта се надигна нещо като червей с форма на змия, и влезе в хранопровода на единия юнак - нещо познато?

От този момент натам филма се превръща в калпав римейк на класиката Пришълецът, чийто режисьор е ха познайте кой – Скот! Ридли Скот! Тук обаче гадните слузести яйца на изродите бяха под формата на вази, от които текат черни сополи. Новинка!

Финала е трагичен и глупав, при това отворен – демек очаквайте Прометей 2!. Няма да кажа какво ще стане, да видим дали сами ще се сетите. 
Актьорска игра – забравете просто...
Ефеките са на прилично визулано ниво, но само толкова. 
Пришълеца беше класика - Прометей е боза! 
Пришълеца имаше артмосфиър – Прометей има Три Дйе!

Съвет: изтеглете си играта Alien Vs Predator, пуснете се с маринка, загасете лампите и надуйте звука!

Наздраве!

Няма коментари:

Публикуване на коментар