четвъртък, 22 ноември 2012 г.

БОЙНИ КОРАБИ




Изображение


Най после намерих време и нерви да изгледам поредния летен супер мега хит!
Все пак корабите са ми на сърце дето се вика, така че въпреки мрачните предчувствия, седнах с желание, примесено с нездраво любопитсвто пред телевизора.

Това е можи би 7 ми пореден филм за извънземна инвазия, където бледоликите братя, разкатават пришълците под плющящи знамена и героични фанфари.
В „Каубои и извънземни” показаха, че могаt да ги бият и с техника от 18ти век. Тука ги биха с кораб от преди 60 години. В „Денят на независимистта” ги прецакаха с компютърен вирус, а пък в онова безумие по Х. Уелс с Том Круз, ги измамиха пак с вирус, но под формата на грип.
Следвайки логиката, очаквам следващата инвазия да е през Юрския период, когато стадо американски тиранозаври дружно нахапват извънземен кораб, като режисьор може да е отново Спилбърг, понеже има опит. Не за друго, ами все пак САЩ са на малко над 200 години като държава, така че то не останаха много периоди, през които да наказват извънземни, понеже са малко далече от рицарите.

Състав:

В наши дни се провежда мега учение на Американци + Японци, като за отправна точка е Пърл Харбър! Имаме млад несретник с потенциал – лейтенант Алекс Хопър, изигран от Taylor Kirtch, познат ми от „Джон картър” и не помня кой епизод на Х-Мен. Брат му Стоун Хопър, който зарибява по-малкия загубеняк да се запише във флота.
Негърката Риана, която не разбрах какво търси там, ама нейсе – постара се момата да нарпави приличен кино дебют, но не успя. Викам си барем да изпее нещо – ама и това не стана – само по едно време си мрънкаше под носа някакъв незнаен напев.
Сега внимавайте – Бруклин Декър! Играе мацката на главния герой! Терапевт! Ех да бяха всички терапевти такива, щях да си чупя краката най-редовно!
И накрая Liam Neeson – Адмирал и баща на Сам (Бруклин Декър), чийто основна функция във филма, беше да чете речи пред моряци и да гледа проектозета си като ходжа мусака със свинско.

Сюжет:

Група учени-мераклии конструират 4 мега антени, с които ще могат да пратят супер сигнал към далечна точка от космоса, където някой може да ги чуе! Антените са на хаваите разбира се, и сигнала е изпратен точно в деня на учението. Извънземните разбира се го чуват и веднага реагират – пращат няколко кораба под формата на метеорити, които кацат в океана. Къде? Близо до Хаваите! Къде по-точно? Еми близо до Пърл Харбър ъфкорс! Кораба майка прави ефектен супер силов щит, който няма пробиване, а от него се отделят няколко дрона, които заемат стенд бай позиции, в очакване на първите балъци.
Балъците се оказват три броя супер разрушителя, които веднага изпращат Риана с гумена лодка да проучи феномена. Започва битка, при която два от нашите кораби са потопени за има-няма 10 мин екранно време, а последния кораб, под вещото командване на лейтенант Алекс Хопър оцеля, защото се усети навреме, че не е много умно да стреляш по извънземен кораб, без да си подготвен. Въпреки че на един от потопените кораби загина брат му, лейтенант Хопър прояви здрав разум (под въздействие на екипажа) и пое по курс – кръгом и пак напред.

Тук искам да вметна малко за арсенала на лошите – значи стреляха с нещо като кока-кола кенчета, които правеха палави параболи, след което се забиваха в корпуса, хлътваха наполовина и гръмваха ефектно. Нямаше убер-фазер-лъчи и прочее. Имаше и някакви топки, които приличаха на йо-йо със зъби, които се водеха „тежка” артилерия.
Нашите пък не успяха да включат Ф18-ките в боя, тъй като в самото начало стана ясно, че извънземния силов щит, както винаги няма пробиване.

И така съдбата на планетата ни, легна върху безотговорните плещи на лейтенант Хопър, който през втората половина на филма се доказа като закоравял морски вълк. Няколкото маневри, които предприе в битка с вражеската флота, са достойни да влязат във всеки учебник по морско дело!
По едно време обаче, супер разрушителя му беше изяден от зъбатите йо-йо-та, така че, екипажа бе принуден да използва кораба-музей USS Мисури, който е закотвен в Пърл Харбър, и за всеобща радост се оказа ... действащ!
Съвременните моряци обаче не могат да оперират с аналогива технология от преди 70 години, та на помощ се изсипа цял старчески дом ветерани. Старите бойни другари заеха местата си, след което с няколко хитри маневри и залп от упор, напляскаха лошите извънземни като горски пазач циганче. Това е!
Накрая Лийм Нилсън дръпна още една реч, Хопър получи благословията да се задоми със щерка му и всички са щастливи. Развети знамена, отдаване на чест, парадни униформи и прочее патриотични говна с кофи.

Обобщение: Филма е тъп – това е ясно. Клиширан – повече от ясно. Американците пак спасиха света – чудесно. Има мадама за зяпане – перфектно. Визуални ефекти – какво да ви кажа – не са нещо невиждано, но са пипнати. Дизайн на извънземните – смешен – имаха някакви кози брадички ала Радой Ралин. Музика – нищо сапомнящо се. Звука става. Това е.


П.П. Най-красивата причина да гледате филма:

Изображение

Няма коментари:

Публикуване на коментар